Kaas: zachte kazen

Het verschil tussen harde en zachte kazen zit hem voornamelijk iharde kazenn de vochtigheid. Zachte kazen hebben een veel hogere vochtigheid doordat ze minder of helemaal niet geperst worden.

Daarbij verloopt de rijping dikwijls in aanwezigheid van schimmels of roodbacterie. Deze culturen breken het melkzuur in de kaas af waardoor de kaas een zachtere structuur krijgt. Witschimmel werkt van buiten naar binnen, blauwschimmel van binnenuit. Zachte kazen met een gewassen korst worden om de 2 dagen gewassen met pekel, bier of wijn. Bij Catharinadal gebruiken we uiteraard het lokale trappistenbier Achel.Ons gamma zachte kazen bestaat uit:

gewassen korstkazen
Gheene Broecker ong. 2 kg, rond, gewassen in Trappist Achel
Blokje gewassen korst 250 g., gewassen met Trappist en pekel, heerlijk met stroop en confituur
Burg rond kaasje van 600g gemaakt van koemelk gemengd met trappist Achel en naderhand gewassen in trappist Achel
Mulke zeer dun fragiel rond gewassen korst kaasje van koemelk
Hertegeitje klein rond geitenkaasje 100g, frisse smaak met een nog iets zurige kern. Gewassen in trappist achel
Hertebokje klein rond geitenkaasje 100g ,zacht van structuur maar pittig van smaak. Gewassen in trappist Achel 
Piramide mengeling van koemelk en geitenmelk piramidevormige kaas met een gewassen korst. Volgens het seizoen vast of zeer smeuïg.
   
witschimmelkazen
Beringse witte ong. 1.5 kg, schapenmelk van uitstervend ras het "Belgisch melkschaap" . Jong is hij fris, zuur en licht brokkelig, rijp is hij lopend maar niet sterk, zonder de typische amoniakgeur.
Schapenrol witschimmel cilinder, liggend, van verse wrongel
Wiepke Struy ong. 1 kg, van koemelk, jong is hij vrij hard, rijp is hij zacht en zeer vol van smaak
Witschimmel van geitenmelk ong. 200 g., rechtopstaand cilindertje, de witte schimmel overdekt de oorspronkelijk blauwe schimmel, vrij pittig
Geitenpiramide witschimmel witschimmelkaas van 500g  van jong tot oud evolueert deze kaas  van krijtig fris zuur naar een vloeibaar aardachtige volle smaak.
Viltkaas klein rond  witschimmelkaasje 150 g gemaakt van schapenmelk
Napoleon zacht romig kaasje van volle koemelk en wei ongeveer 300g
   
blauwschimmelkazen
Grevenbroecker uniek blauwschimmelkaas van koemelk. Bij doorsnede is het net marmer. Deze kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel. Tijdens de rijping van 10 weken wordt het zuivel zacht en slibt de luchttoevoer toe. De kaas heeft voor een blauwschimmelkaas een zeer laag zoutgehalte. Hij smaakt mild, is snijdbaar met de draad en op kamertemperatuur smeerbaar. Winnaar van verschillende prijzen.
Grevenbroecker extra pittige variant van de Grevenbroecker Hoe ouder des te pittiger 6 tot 12 maanden gerijpt.  Vaster van structuur  en naarmate ouderdom ook donkerder van zuivel.
Grevenbroecker pikant pittige variant van de Grevenbroecker  maar pikanter en veel smeuïger van structuur dan de Grevenbroecker extra. De rijping schommelt rond de 5 maanden. Bij deze kaas  is de blauwe  adering minder uitgesproken.
Geitenpiramide 200 g, zachte blauwschimmelkaas in de vorm van een piramide met enkel op de oppervlakte blauwschimmel. De kaas heeft een zachter en meer snijdbaar zuivel naarmate hij ouder wordt. Rijping minimum 2 tot maximum 6 maanden.
Geitenrolleke 100 g, liggend cilindrisch kaasje met blauwschimmel. Het zuivel is wit. Jong (4 weken),is hij friszuur en brokkelig, belegen (6 weken) is het zuivel lopend en wordt het in vorm gehouden door de schimmel.