Catharinadal

Daar waar vroeger eeuwenlang de zusters Franciscanessen verbleven, huist nu kaasboerderij Catharinadal.  Bert en Peter Boonen wonen en werken samen met hun echtgenotes in de historische hoeve, dicht bij het centrum van Achel.

De broers namen de boerderij over in 1990 en maakten overheerlijke kaas en boter met de melk van hun zestig koeien. Al in 1935 startten de grootouders met hoeveverkoop. Vader Sjang heeft vooral boter gemaakt. Vandaag de dag worden de klanten verwend met meer dan tweehonderd zelfgemaakte zuivelproducten.

De taken op de hoeve zijn niet strikt verdeeld, maar het zijn vooral Bert en zijn vrouw Carine die zich bekommeren om het melkvee. De kudde telt zo’n honderdtal roodbonte koeien van een erg duurzaam ras. De dieren grazen op dertig hectare gras- en klaverweiden en voorzien Catharinadal dagelijks van verse melk; het basisproduct waar het op deze artisanale kaas- en zuivelboerderij allemaal om draait.

Gebruikmakend van eeuwenoude Kempische methodes verwerken Peter en Riet de melk tot ambachtelijke kazen; heerlijke natuurproducten die – op zout na – vrij zijn van additieven. Daarnaast runnen ze de hoevewinkel waar ze volop genieten van het contact met de klanten. Ze laten geïnteresseerde bezoekers proeven van een workshop kaas maken of tonen hun tijdens een rondleiding hoe het er op een kaasboerderij aan toe gaat.

 

VOEDSELTEAMS       HOEVETOERISME       WORKSHOPS       RONDLEIDINGEN

 

 

ambachtelijke kaasproductie

Op de plaats waar eeuwenlang zusters Franciscanessen woonden, is de kaasboerderij Catharinadal gelegen. Hier woont en werkt onze familie in de historische hoeve nabij het centrum van Achel.

On